Ensamträning

Kanske har ni inte börjat ännu men vill ha tips för att det ska bli en så bra start som möjligt, eller så har det blivit ett problem och du söker tips! Det finns flera saker att tänka på när man ensamtränar sin hund, jag har listat lite nedan!
 

  • Börja träna ensamhetsträning tidigt - för bådas skull! Efter en vecka är hunden tryggare med sin omgivning, då kan det vara bra att börja försiktigt! Men utgå från din hund, är den en trygg individ?
  • Vissa raser har mer problem med ensamträning, den vanligaste rasen jag sett under mina år som instruktör som har det jobbigt att vara ensam är pudeln. Med det sagt är det både renrasiga pudlar eller där man blandat pudeln med en annan ras.
  • Vissa individer tenderar att få det svårare, det är dels hundar som följer matte/husse från rum till rum och hundar som är i stort behov av fysisk kontakt. Då vill jag ge rådet att ge andra saker som kan ge trygghet, en filt som man flyttar längre och längre bort från sig, TV/radio med inspelade ljud från matte/husse, Adaptil/Maxrelax /se längre ned) och tuggben eller liknande liksom även förväntanssignaler.
  • Ge hunden mat, en mätt hund är en lugn hund. Men överväg att ge hunden maten när du lämnar, se tips längre ner.
  • Se till att hunden är rastad ordentligt, det behöver inte betyda 60 minuters promenad, men en nöjd hund är en lugn hund (Är det en valp betyder det att valpen har uträttat sina behov och lekt tillsammans med dig eller leksak en stund innan)
  • Prova ge hunden en mindre yta att vara på, exempelvis enbart köket eller hallen, eller två rum om hunden känner sig lugnare så.
  • Var tydlig med att du ska gå, smyg inte iväg när hunden sover. Tänk dig själv att vakna och familjen är borta! "Kommer snart!" är en bra sätt att tala om för hunden att man kommer tillbaka, detta kommer hunden lägga på minnet så ta det som en rutin, oavsett om du ska gå på toaletten eller slänga soporna. Använd även en fysisk signal, t.ex. att du lägger fram hundens bädd vid dörren när du ska gå och ställer tillbaka den när du kommer tillbaka. Detta med fysisk och verbal signal har forskning visat ha god effekt, eftersom hunden redan då anar vad som är på gång.
  • Ge en noga utvald stimulering, eftersom slicka, tugga och nosa är lugnande är det effektivt att erbjuda det! Vissa hundar kanske kan få sitt foder uppblött och sedan serverat i t.ex. en Kong, Lickimat, Toppl eller liknande, medan andra kanske föredrar att få färskfoder eller liknande i tidigare nämnda. En boll med godis i är ingen bra idé eftersom vi vill att hunden ska ta det lugnt.
  • Självsäkerhet med en "Pippi-attityd", en hund som är trygg i sig själv vågar mer. Jag brukar säga att hunden ska ha en "Pippi-attityd", dvs. ”Det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag helt säkert!”. Du kan stärka hundens självförtroende genom att jobba med hundens nos, kör t.ex. viltspår eller nosework, det förstnämnda upplever jag har snabbast effekt på självförtroendet hos hundar! Du kan även jobba med balans, såsom dogparkour där hunden ska balansera på stockar, stenar m.m. Kika gärna in Dogparkour Sweden!
Exempel på lämna-rutin:
  1. Starta din övervakningskamera, t.ex. D-Link eller Tapo.
  2. Spraya med Adaptil vid dörren/ge ev. lugnande som du fått utskrivet av veterinär.
  3. Ta bort stimuli som kan förstöra träningen, t.ex. mat på diskbänken eller stänga fönster för att minimera ljud utifrån.
  4. Placera din fysiska signal vid dörren, t.ex. hundens bädd/filt. 
  5. Ta hunden till träningsytan den ska vara själv på, gärna ca 5-10 minuter innan du ska gå.
  6. Ge ett säkert tugg/Kong/Lickimat/Toppl m.m. till hunden.
  7. Säg din verbala signal för att hunden ska blir ensam, t.ex. "Kommer snart":
  8. Lämna när hunden är avslappnad, var inte rädd för att gå tillbaka om hunden gråter/skäller.
  • Gå sakta framåt för att undvika separationsångest! Jag kan inte säga det nog många gånger. Hunden struntar i om "du ska bara", för hunden ÄR det här en big deal -  den är inte larvig. Hunden struntar definitivt i om du börjar jobbet nästa vecka och du behöver hinna kunna lämna hunden just då. Det finns ingen magisk knapp eller tidsangivelse för när hunden kan lämnas själv i 3 h.
  • Steg 1: Börja med att sätta för ett kompostgaller eller en barngrind så hunden kan se dig göra saker men inte har möjlighet att vara i samma rum. 
  • Steg 2: Börja att träna på att kunna gå på toaletten eller att duscha själv först, innan du drar in ytterdörren i träningen. Är din hund inte bekväm med att du befinner dig ensam på toaletten, så kommer den med största sannolikhet inte vara okej med att du lämnar den ensam på andra sidan ytterdörren.
  • Steg 3: Börja med att bara gå ut och in genom ytterdörren, dvs. utan att hunden lämnas mer än en sekund. Dra sedan ut på sekunderna (släng t.ex. soporna) och sedan minuterna (sätt dig utanför dörren, tyst och scrolla på mobilen). Men öka tiden lååångsamt. Skynda dig inte fram, trygghet byggs långsamt.
  • Variera tiden! Hunden ser igenom 1-2-3-4-5 minuter, kör 2, 5, 3, 6 minuter exempelvis. Hundar HAR tidsuppfattning.
  • Hör du att hunden blir orolig så backar du träningen, du har kanske gått för fort fram. I annat fall kanske hunden varit orolig när du tränat men att du inte sett dessa tecken, även om hunden inte skäller kan den fortfarande vara ängslig. Skäller hunden backar jag, springer/vandrar hunden runt backar jag och kraffsar hunden på dörren så backar jag. I tränarvärlden pratar man då om att hunden går in på rött ljus, då är inte hunden mottaglig för träning eller förändring, utan under grönt och gult kan hunden tränas. 
  • Var lugn när du kommer tillbaka, det är viktigt att du inte stressar upp hunden ytterligare genom att skapa ett party och visa att du "äntligen är tillbaka". Men ignorera inte hunden! Hälsa på hunden och visa att det inte var något större sak som hände, att ignorera har visat skapa ännu mer frustration, ångest och stress (väldigt rimligt om vi tänker oss in i samma situation om vi var barn och våra föräldrar kom hem och ignorerade oss) hunden förstår ju inte varför du helt plöstligt låtsas som att hunden inte finns och kommer förmodligen hoppa och skälla ännu mer. Glöm heller inte att ta bort din fysiska signal på att du lämnar, t.ex. filten/bädden vid dörren.
  • Hälsa på hunden med lugn röst och stryk den någon gång över ryggen, jo forskning har visat på att fysisk kontakt hjälper hunden att varva ner och att det är effektivt i dessa sammanhang! Därför är det att föredra att lugnt beröra hunden när man kommer tillbaka! Du kan även droppa en näve med godis på dörrmattan och gå in och sätt dig och gör något passivt såsom titta på TV, läs en bok eller diska så hunden får tid att varva ner. Så guida hunden i hur du vill att er hälsningsrutin ska se ut, men ignorera och putta inte bort hunden.
  • Har hunden förstört något i hemmet eller kissat/bajsat, då ska du inte bete dig annorlunda mot om hunden! Hunden har inte gjort det för att jävlas med dig, så straffa inte hunden! Hunden kan inte koppla ihop vad den gjorde för fel för 20 minuter sedan. "Men jag ser ju att hunden skäms?!", ja man har gjort studier på hundar där man skällt ut hunden när den inte gjort något VS. när den har gjort något, hunden visar samma signaler i båda dessa situationerna. Dvs. du kan inte se om det är just DET du straffar för som hunden tänker på just där och då, så se över om du kan förhindra att den olyckan händer igen istället - se tips nedan.
  • Ta bort stimuli som kan störa, det kan vara att ta bort mat från diskbänken, dra för persienner, sätta lås på sopskåpet, förhindra att post kommer in genom inkast i dörren, undvik att postpaket levereras till samma adress, förhindra att hunden kan se ut genom fönster (frostad dekorplast kan vara smidigt) och kanske flytta möbler som möjliggör att hunden kan titta ut om det stressar hunden. Vissa hanhundar tycker det är väldigt jobbigt när löptikar finns i området, kanske kan ni testa kemisk kastrering och se om det hjälper? Hunden blir dock värre de första 4-5 veckorna innan du ser effekt.
  • Behandla smärta, eftersom vissa hundar har problem med magen, ryggont eller liknande är även det en faktor som påverkar om hunden kan slappna av hemma. Vet du med dig att din hund har konstiga matvanor, brukar äta skumma saker ute eller har en avföring som varierar mycket kan det ge en signal på att något med magen är tokigt. Likaså om hunden undviker att hoppa upp i soffan, sängen eller bilen, hunden kanske har ont vilket påverkar när hunden blir stressad och spänner sig.
  • Skaffa en backup! Det är till stor fördel att ha en kompis, granne, pensionär eller familjemedlem som kan ta din hund de dagar hunden måste lämnas själv. Att tänka att "men nu måste jag iväg tre timmar" är ingenting som kommer föra träningen framåt, tvärtom. Men om du däremot måste ut 1-5 minuter och inte kan lösa hundvakt kan det vara en fördel att hunden inte är på samma ställe som den tränar på, dvs. att träningsytan och "tvångsytan" är två olika ställen.

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

  • Flyttar du och hunden till annat hem så börjar ensamträningen om. Hunden var trygg i sitt gamla hem, inte det nya. Det ÄR vanligt att hundar reagerar negativt efter en flytt, även om dofterna från de gamla möblerna är kvar. Trapphuset, bilarna eller grannarna låter inte som förut och alla rutiner är borta liksom favoritplatsen att vila på. Sätt en lapp i trapphuset så grannarna kan nå dig om hunden börjar skälla när du inte är hemma, informera om vad som händer så de också kan se att du försöker ta ansvar för både din hund och deras skull.
  • Äldre hundar kan bli oroliga med åren. Bara för att det gått bra förut betyder det inte att det alltid kommer gå bra, ibland händer det att hunden går bakåt i träningen även på äldre dar. Kanske hade hunden en risig mage som skapade stress då för att den inte kunde uträtta sina behov? Kanske flyttade en granne i trapphuset som skapade konstiga ljud? Kanske har barn busplingat i området? Eller så är din hund helt enkelt bara äldre och tycker det är jobbigt att vara ensam.
  • Har din hund svårt att komma ner i varv? Något som kan vara till hjälpkortsiktigt är Adaptil. Adaptil finns som adapter, halsband och spray (även tablettform?). Dessa ger ifrån sig feromoner som luktar som tikmamman vilket ger en lugnande effekt, jag har dock aldrig mött en husse eller matte som känner doften själva. Spraya produkten på en filt som hunden brukar ligga på (håller i 4 h) eller kör en adapter som sitter i vägguttaget (håller i 4 veckor) för att vara säker på att det ger en lugnande boost på sikt. 
  • Det finns även produkter såsom Aptus relax och MaxRelax om du har en äldre hund med separationsångest eller oroskänslor vid ensamträning, rådfråga med en hundinstruktör eller veterinär om du är osäker!
  • För extrema fall, kontakta en veterinär. Där finns det preparat som kan hjälpa mot ångest mer långsiktigt, det övervägs t.ex. vid smärta, separationsångest, panikångest så att hunden kan komma ner i stressnivå och bli träningsbar. Där finns t.ex. Trazodone (antidepp på humansidan och ska i så fall ges 1 h innan hunden lämnas), Sileo (ges30-60 min innan man lämnar och håller 2-3 timmar) men det finns även andra preparat som gör att hunden inte minns att den bivit lämnad ensam - kontakta din veterinär.
 
Vill du ha hjälp med ensamträning?
Maila Hundklimpen@gmail.com


Artikeln innehåller stöd från bl.a. Sarah Heat, European Veeterinärary Specialist in Behavioural Medicine Certified Vlinical Animal Behaviourist och hennes The CALM Programme.