Kloklippning

Ett vanligt problem jag möter är kloklippning. Hunden tycker det är obehagligt eller blir busig och går därför inte att hantera. Under denna flik delar jag med mig om mina bästa råd kring kloklippning, tycker du att det saknas vettiga tips som du bär på? Skriv gärna och dela med dig!
 

Det är inte försent att få ordning på en hunds klor!
Är de för långa kan man klippa oftare för att pulpan ska dra sig tillbaka.

 

Hur vet man att en hund har för långa klor? Jag skulle säga att klorna är för långa när klorna nuddar marken när hunden står normalt, håll efter klorna så de aldrig når marken. Efter ett tag kommer hunden nämligen få ont i tårna vilket ger spänningar upp över rygg och nacke, detta kan ge uttryck i att hundens humör förändras till det sämre eller att den verkar bli stel och får ont i kroppen. Hunden kan bli svårare att klippa och/eller så kanske man exempelvis inte får röra rygg eller tassar alls. Det är även väldigt vanligt att smärta hänger ihop med hundmötesproblematik, det är därför viktigt att hålla efter klorna! Vissa menar att klorna är för långa när du hör dom mot parketten hemma, men det kan bli vilseledande eftersom hundarna går olika och därmed släpar mer eller mindre med tassarna. Att utgå från när hunden står normalt är därför bättre!

Vissa hundar behöver inte genomgå kloklippning. Oftast är det just de små raserna som jag upplever är svåra att klippa, de ålar sig lätt ur och blir lätt stressade i situationen. Men vissa hundraser tycker inte jag behöver klippas, exempelvis chihuahua och pomeranian anser jag kan klara sig fint med enbart fot - eller nagelfil eftersom deras klor är så små.


Det är lättast att klippa ljusa klor. Placera dig på en ljus plats så ser du pulpan i motljus, det rosa partiet är pulpan. Klipp en bit ifrån pulpan! Nuddar du denna kommer hunden få ont och eventuellt blöda. Skulle hunden börja blöda gör du ingen stor uppståndelse kring det, försök klippa 1-2 klor till innan ni pausar med godis. Det finns pulver som heter "Blodstopp" som stoppar blödningen väldigt fort, har du inte det hemma kan du använda potatismjöl, den koagulerar men inte lika snabbt som Blodstopp. Hunden kommer få svårare att lita på dig under kloklippningen om du klipper i pulpan, så avsluta istället med en fot- eller nagelfil för att runda till än att kämpa dig så nära som möjligt. Lämna dock alltid lite avstånd till pulpan, vi vet hur det känns med för korta naglar - det ömmar.

En mörk klo är svårare att klippa, men inte omöjlig när man lärt sig att se ett mönster. Klipp lite i taget, är klon vit och smulig kan du fortsätta. När klon börjar bli "mjuk" (känn med nageln) och bli ljusgrå i mitten (om du vet hur en lakritsbåt ser ut när man biter igenom den så påminner det lite om en mörk klo) vet du att pulpan närmar sig och du bör sluta klippa.  Avsluta med en fot- eller nagelfil.

Att inte klippa klorna kan skada din hunds rygg, muskler och skelett. De kronor du lägger på att ta hjälp med kloklippning av ex. hundfrisör är ingenting i jämförelse med rehabkostnad eller hundhimlen. 

Hur får jag till en lugn kloklippning? Först och främst - andas. Det är inte farligt eller svårt att klippa klor! Men det kräver tålamod, tid, lugn och förtroende.

Lämna iväg hunden till en professionell kloklippare tills du och din hund är trygga med att klippa! Välj en kloklippare som behandlar din hund väl under kloklippningen, annars går träningen bakåt! Den som klipper ska inte lägga din hund på rygg och vänta ut att din hund "ger upp" eller skrika på den. Hunden ska inte heller behöva känna panik av att flera personer försöker hålla fast den! Föreställ dig den känslan hos din tandläkare så förstår du vad jag menar. 

Nedan ger jag dig punkter att tänka på för att få till en mysig kloklippning!

  • När hunden är valp så förbered kloklippningen i tid genom att göra hunden bekväm med att bli pillad på tassar och klor. Mata med godis samtidigt som du pillar eller lek med en leksak samtidigt.
  • När ni ser på tv kan du ge hunden tassmassage och normalisera att tassar blir tagna på - även när kloklippning inte sker.
  • Lägg undan klotången ett tag. Kör med fotfil eller nagelfil och bygg upp förtroendet.
  • Pawfix är en ny grej! Det är en lekplatta där det översta lagret är som sandpapper, med den kan du lära hunden att kraffsa på Pawfix och därmed sköta sina egna klor! Kostar ca 399 kr.
  • Hitta en klotång du tycker är bra att jobba med! Min favorit är Miller och kostar ca 99kr, den har små smidiga handtag, är väldigt vass och slits långsamt. Har du en liten hund funkar en saxliknande klosax som är ca 10cm lång, bl.a. Dogman har dessa.
  • Låt klotången ligga framme på golvet till vardags. Klotången kommer annars alltid fram när det vankas obehag, nu ska den bli en del av vardagen!
  • Vänj hunden vid ljudet. Använd klosaxen och klipp sönder godisbitar som är lite hårdare och ger ifrån sig ett klickljud, låt hunden ta godbitarna som faller till golvet.
  • Klickerträna klotången. Lägg klotången på marken och klicka när hunden tittar på klotången, när hunden bjuder på beteendet om och om igen utökar du till att hunden ska nära sig klotången, därefter bygger du på med att sätta tassen på tången. När också det blir ett mönster kräver du samma sak men att du nu har klotången i din hand. 
  • Klipp inte på en dålig dag. Är du stressad, sur, har PMS? Låt bli klorna, det kommer inte bli trevligt. Likaså bör du tänka på hunden, är den spänd och orolig den dagen du tänkt klippa ger det med största sannolikhet mer att vänta till dagen efter.
  • Använd ljuset. Sitt/ligg där det är ljust så du ser pulpan ordentligt! Är din hund trygg med att vara ute kanske det är det allra bästa, men är din hund spänd ute bör du sitta nära ett fönster och gärna tända en extra lampa mot klorna.
  • Låt alltid någon massera hundens öron och/eller mata den med godis framför hunden medan du klipper! Hunden vill veta vad du gör med dess tassar, om den kan få fokusera på annat är det att föredra!
  • Om hunden försöker dra bort sin tass så följer du med i rörelsen, mohåll inte hunden utan visa att den gärna får sparka och kicka men att din hand lungt följer med. Dragkamp i det här läget kommer ge er bakslag.
  • Klipp en klo i taget. Klipp en klo, träna trix, klipp en klo, mys. Allt ska inte tas på en gång om hunden tycker det är jobbigt, portionera ut det och gör det till en lek - allt behöver inte vara så allvarligt.
  • "Du ju behöver klippa nu, de är SÅ långa!". Stressa inte. Förtroende byggs inte på en dag, ge det tid och stressa inte fram. Hemma ska det vara lugnt och skönt när kloklippning ges! Lämna istället bort kloklippningen till en vettig kloklippare om ni inte är nära målet. Klipp baktassarna och lämna in hunden för framtassarna?
  • Prova låta hunden stå på alla fyra på ett bord med en person framför den som matar med godis eller masserar öron. Medan du med högra handen klipper låter du den armbågen vila mot hunden så den får stöd mot dig. Med den vänstra handen håller du i hundens tass, men om hunden drar i tassen håller du inte emot utan följer med hunden i rörelsen - dragkamp blir inte positivt! Hunden kommer hålla tassen still när den litar på dig och kan slappna av, så låt det ta tid. 
  • Avsluta med att fila klon med nagelfil eller fotfil. Du kommer närmare pulpan och slipper vassa klor mot golv, hud och strumpbyxor. Samtidigt hinner din puls gå ner och ni skapar ett lugn i situationen.
  • Avsluta inte kloklippningen med ett "TJOHEJ!". Det ni gör är ingen big deal - även om det känns som det. Det är och ska vara mysigt, så avsluta även så. Mata på med mer godis och berätta lugnt för hunden vad ni ska göra resten av dagen. Otto och jag avslutar alltid med ett pusskalas, han blundar och jag pussar lugnt och mysigt hans kinder tills han är avslappnad - då får han rulla över på mage igen, men för att han inte ska hoppa ner på golvet direkt så ger jag ett par godisbitar till som avslut igen.

Vill du ha hjälp med kloklippning?
Maila Hundklimpen@gmail.com 
Du kan läsa mer om att boka kloklippning här!

Vill du ha hjälp med kloklippning?
Maila Hundklimpen@gmail.com 

Du kan läsa mer om att boka kloklippning här!