Kloklippning

Det vanligaste problemet jag möter ute hos kunder är att man har problem vid kloklippningen. Hunden tycker det är obehagligt eller blir busig och går därför inte att hantera. Under denna flik delar jag med mig om mina bästa råd kring kloklippning, tycker du att det saknas vettiga tips som du bär på? Skriv gärna och dela med dig genom formuläret under "Kunskapsbank"!
 

Det är inte försent att få ordning på en hunds klor! Är de för långa kan man klippa oftare för att pulpan ska dra sig tillbaka.

Hur vet man att en hund har för långa klor? Jag skulle säga att klorna är för långa när klorna nuddar marken när hunden står normalt. Efter ett tag kommer hunden nämligen få ont i tårna vilket ger spänningar upp över rygg och nacke, detta kommer förmodligen ge uttryck i att hundens humör förändras till det sämre. Det är därför viktigt att hålla efter klorna!

Vissa hundar behöver inte genomgå kloklippning, deras klor kanske slits ned på promenaderna. Vissa hundraser tycker inte jag behöver klippas, exempelvis chihuahua och pomeranian anser jag klarar sig fint med enbart fot - eller nagelfil eftersom deras klor är så små.


Det är lättast att klippa ljusa klor. Placera dig på en ljus plats så ser du pulpan i motljus. Klipp en bit ifrån pulpan! Nuddar du denna kommer hunden få ont och eventuellt blöda, hunden kommer då få svårare att lita på dig under klo klippningen, så avsluta istället med en fot- eller nagelfil för att komma nämre pulpan.

En mörk klo är svårare att klippa, men inte omöjlig när man lärt sig att se mönster. Klipp lite i taget, när klon börjar bli "mjuk" och bli vit i mitten vet du att pulpan närmar sig och du bör sluta klippa. Avsluta med en fot- eller nagelfil.

Hur får jag till en lugn kloklippning? Först och främst - andas. Det är inte farligt eller svårt att klippa klor, men det kräver tålamod, lugn och tillit. Nedan ger jag dig punkter att tänka på för att få till en mysig kloklippning!
 

 • När hunden är valp - förbered kloklippningen i tid genom att göra hunden bekväm med att bli pillad på tassar.
 • När ni ser på tv kan du ge hunden tassmassage och normalisera att tassar blir tagna på - även när kloklippning inte sker.
 • Lägg undan klotången ett tag - kör med fotfil eller nagelfil och bygg upp förtroendet igen.
 • Låt klotången ligga framme på golvet till vardags - Klotången kommer alltid fram när det vankas obehag, nu ska den bli en del av vardagen!
 • Klickerträna klotången - Lägg klotången på marken och klicka när hunden tittar på klotången, när detta blir ett mönster utökar du till att hunden ska sätta tassen på tången, när också det blir ett mönster kräver du samma sak men att du nu har klotången i din hand. 
 • Klipp inte på en dålig dag - Stressad? Sur? PMS? Låt bli klorna, det kommer inte bli trevligt.
 • Använd ljuset - Sitt/ligg där det är ljust så du ser pulpan ordentligt! Jag brukar sitta i soffan närmast fönstret, ha Otto liggandet i mitt knä och sen klippa/fila. 
 • Klipp en klo i taget - Klipp en klo, träna trix, klipp en klo, träna trix. Allt ska inte tas på en gång om hunden tycker det är jobbigt.
 • Prova låta hunden stå på alla fyra. Medan du med exempelvis högra handen klipper låter du den armenbågen vila hunden så den får stöd mot dig. Med den vänstra handen håller du i hundens tass, men om hunden drar i tassen håller du inte emot utan följer med hunden i rörelsen - dragkamp blir inte positivt! Hunden kommer hålla tassen still när den litar på dig och kan slappna av, så låt det ta tid. Låt gärna någon massera hundens öron och/eller mata den med godis.
 • Lämna iväg hunden till en professionell kloklippare - En kloklippare som behandlar din hund väl under kloklippningen! Sedan kan ni jobba på i er takt hemma som vanligt.
 • Stressa inte - Förtroende byggs inte på en dag, ge det tid och stressa inte fram. Hemma ska det vara lugnt och skönt när kloklippning ges! Lämna istället bort kloklippningen till exempelvis hundfrisör om ni inte är nära målet istället för att sabba ditt nya förtroende genom att "du ju behöver klippa nu, de är SÅ långa!".
 • Avsluta inte kloklippningen med ett "TJOHEJ!", det ni gör är ingen big deal (även om det känns som det)... däremot kan ni avsluta med att mysa lite. Avsluta med ett kommando "Nu är det slut" så hunden vet att det är över, men det behöver inte betyda "spring runt hela hemmet och hämta femtioelva leksaker". Otto och jag avslutar alltid med ett pusskalas, han blundar och jag pussar lugnt och mysigt hans kinder tills han är helt avslappnad - då får han rulla över på mage igen. 

Att inte klippa klorna kan skada din hunds rygg, muskler och skelett. De kronor du lägger på att ta hjälp med kloklippning av ex. hundfrisör är ingenting i jämförelse med rehabkostnad eller hundhimlen. 

Hitta en klotång du tycker är bra att jobba med! Min favorit köpt på Apoteket och är av märket Miller.


Kostar ca 89 kr

Avsluta kloklippningen med en fot- eller nagelfil! Du kommer närmare pulpan och klon blir heller inte lika vass mot golv, strumpbyxor och hud!

Pawfix är en ny grej! Det är en platta där det översta lagret är som sandpapper, med den kan du lära hunden att kraffsa på Pawfix och därmed sköta sina egna klor!
 

Kostar ca 399 kr

Om olyckan är framme och du klipper i pulpan är det svårt att få stopp på blodet. Blodstopp är ett pulver du duttar på klon som gör att blodet koagulerar snabbt!

Ett billigare blodstopp som funkar nästan lika bra - och som ofta finns hemma, är potatismjöl! Dutta på klon om pulpan blöder och blodet koagulerar!

Kostar ca 85 kr