Ensamträning

Det finns flera saker att tänka på när du börjar ensamträna din hund.
Viktigast är att göra det vid rätt tidpunkter och korta stunder.
 
 

 • Börja träna ensamhetsträning tidigt - för bådas skull! Efter en vecka är hunden tryggare med sin omgivning, då kan det vara bra att börja försiktigt! Vilken hundras har du? Hör med din uppfödare, vissa hundraser har mer problem med ensamhet än andra, därför kan det med vissa raser behövas tränas mer eftertänksamt och tidigare än andra.
 • Ge hunden mat, en mätt hund är en lugn hund. 
 • Se till att hunden är rastad ordentligt, det behöver inte betyda 30 minuter promenad, men en nöjd hund är en lugn hund (Är det en valp betyder det att valpen har uträttat sina behov och lekt tillsammans med dig eller leksak en stund innan)
 • Ge hunden en mindre yta att vara på, exempelvis enbart köket om det är valp och om det är en äldre hund eventuellt kök och vardagsrum. 
 • Var tydlig med att du ska gå, smyg inte iväg när hunden sover - tänk dig själv att vakna och familjen är borta! "Kommer snart!" är en bra sätt att tala om för hunden att man kommer tillbaka, detta kommer hunden lägga på minnet.
   
 • Steg 1: Börja att träna på att kunna gå på toaletten eller att duscha själv först, innan du drar in ytterdörren i träningen. Är din hund inte bekväm med att du befinner dig ensam på toaletten, så kommer den med största sannolikhet inte vara okej med att du lämnar den ensam genom ytterdörren.
 • Steg 2: Börja med att bara gå ut och in genom ytterdörren, dra sedan ut på minuterna långsamt. Steget efter föregående kan vara att lämna soporna eller hämta posten, när det börjar funka bra kan 5 minuter vara en bra tid.
 • Variera tiden! Hunden ser igenom 1-2-3-4-5 minuter, kör 2, 5, 3, 6 minuter exempelvis. Hundar HAR tidsuppfattning.
   
 • Hör du att hunden blir orolig så har du gått för fort fram, gå sakta framåt för att undvika separationsångest! 
 • När du kommer tillbaka innanför dörren är det viktigt att du inte stressar upp hunden genom att visa att du "äntligen är tillbaka, du som varit borta i fleeera minuter". Hälsa på hunden och visa att det inte var något större sak som hände, att ignorera är inte schysst då det kan skapa negativ stress, men att dra till med party för att du kommit hem kan också skapa onödig stress. Lugnt och sansat - hälsa på hunden, gå in och sätt dig och gör något passivt såsom titta på TV eller läs en bok.
   
 • Har din hund ändå svårt att komma ner i varv? Då kan Adaptil vara till hjälp. Adaptil finns som adapter, halsband och spray. Dessa ger ifrån sig feromoner som luktar som tikmamman vilket ger en lugnande effekt. Dessa bör dock sättas in ca 2 veckor innan rakteter liksom åska väntas om det ska användas i lugnande syfte av lugnande av ljud. Adaptil kan även användas vid flytt, om hunden ska ensamtränas eller av andra anledningar behöver lugnas. Produkten finns även som halsband och liten handspray att spraya t.ex. scarf eller en filt som hunden brukar ligga på.
 • Det finns även produkter såsom Aptus relax och MaxRelax om du har en äldre hund med separationsångest eller oroskänslor vid ensamträning, rådfråga med en hundinstruktör eller veterinär om du är osäker!
 
Vill du ha hjälp med ensamträning?
Maila Hundklimpen@gmail.com