Ensamträning

Kanske har ni inte börjat ännu men vill ha tips för att det ska bli en så bra start som möjligt, eller så har det blivit ett problem och du söker tips! Det finns flera saker att tänka på när man ensamtränar sin hund, jag har listat lite nedan!
 

 • Börja träna ensamhetsträning tidigt - för bådas skull! Efter en vecka är hunden tryggare med sin omgivning, då kan det vara bra att börja försiktigt! Vilken hundras har du? Hör med din uppfödare, vissa hundraser har mer problem med ensamhet än andra, därför kan det med vissa raser behövas tränas mer eftertänksamt och tidigare/senare än andra.
 • Ge hunden mat, en mätt hund är en lugn hund. 
 • Se till att hunden är rastad ordentligt, det behöver inte betyda 30 minuter promenad, men en nöjd hund är en lugn hund (Är det en valp betyder det att valpen har uträttat sina behov och lekt tillsammans med dig eller leksak en stund innan)
 • Prova ge hunden en mindre yta att vara på, exempelvis enbart köket eller hallen, eller två rum om hunden känner sig lugnare så.
 • Var tydlig med att du ska gå, smyg inte iväg när hunden sover. Tänk dig själv att vakna och familjen är borta! "Kommer snart!" är en bra sätt att tala om för hunden att man kommer tillbaka, detta kommer hunden lägga på minnet så ta det som en rutin, oavsett om du ska gå på toaletten eller slänga soporna.
   
 • Steg 1: Börja att träna på att kunna gå på toaletten eller att duscha själv först, innan du drar in ytterdörren i träningen. Är din hund inte bekväm med att du befinner dig ensam på toaletten, så kommer den med största sannolikhet inte vara okej med att du lämnar den ensam på andra sidan ytterdörren.
 • Steg 2: Börja med att bara gå ut och in genom ytterdörren, dvs. utan att hunden lämnas mer än en sekund. Dra sedan ut på sekunderna (släng t.ex. soporna) och sedan minuterna (sätt dig utanför dörren, tyst och scrolla på mobilen). Men öka tiden lååångsamt. Skynda dig inte fram, trygghet byggs långsamt.
 • Variera tiden! Hunden ser igenom 1-2-3-4-5 minuter, kör 2, 5, 3, 6 minuter exempelvis. Hundar HAR tidsuppfattning.
 • Hör du att hunden blir orolig så backar du träningen, du har kanske gått för fort fram. I annat fall kanske hunden varit orolig när du tränat men att du inte sett dessa tecken, även om hunden inte skäller kan den fortfarande vara ängslig. Skäller hunden backar jag, springer/vandrar hunden runt backar jag och kraffsar hunden på dörren så backar jag. I tränarvärlden pratar man då om att hunden går in på rött ljus, då är inte hunden mottaglig för träning eller förändring, utan under grönt och gult kan hunden tränas. 
 • Gå sakta framåt för att undvika separationsångest! Jag kan inte säga det nog många gånger. Hunden struntar i om "du ska bara", för hunden ÄR det här en big deal -  den är inte larvig. Hunden struntar definitivt i om du börjar jobbet nästa vecka och du behöver hinna kunna lämna hunden just då. Det finns ingen magisk knapp eller tidsangivelse för när hunden kan lämnas själv i 3 h.
 • När du kommer tillbaka innanför dörren är det viktigt att du inte stressar upp hunden. Genom att visa att du äntligen är tillbaka genom att skapa party kan visa på att hunden klarade av "det stora testet" som den ju skulle tyckt varit jobbigt. Men ignorera inte hunden! Hälsa på hunden och visa att det inte var något större sak som hände, att ignorera är inte schysst eftersom hunden inte förstår varför du helt plöstligt låtsas som att hunden inte finns?! Lugnt och sansat är bäst. Hälsa på hunden med lugn röst och stryk den någon gång över ryggen, droppa en näve med godis på dörrmattan och gå in och sätt dig och gör något passivt såsom titta på TV eller läs en bok så hunden får tid att varva ner.
 • Har hunden förstört något i hemmet eller kissat/bajsat ska du inte bete dig annorlunda mot om den inte har det! Hunden har inte gjort det för att jävlas med dig.
 • Skaffa en backup! Det är till stor fördel att ha en kompis, granne, pensionär eller familjemedlem som kan ta din hund de dagar hunden måste lämnas själv. Att tänka att "men nu måste jag iväg tre timmar" är ingenting som kommer föra träningen framåt, tvärtom. 
 • Flyttar du och hunden till annat hem så börjar ensamträningen om. Hunden var trygg i sitt gamla hem, inte det nya. Det ÄR vanligt att hundar reagerar negativt efter en flytt, även om dofterna från de gamla möblerna är kvar. Trapphuset, bilarna eller grannarna låter inte som förut och alla rutiner är borta liksom favoritplatsen att vila på. Sätt en lapp i trapphuset så grannarna kan nå dig om hunden börjar skälla när du inte är hemma, informera om vad som händer så de också kan se att du försöker ta ansvar för både din hund och deras skull.
 • Äldre hundar kan bli oroliga med åren. Bara för att det gått bra förut betyder det inte att det alltid kommer gå bra, ibland händer det att hunden går bakåt i träningen även på äldre dar. Kanske hade hunden en risig mage som skapade stress då för att den inte kunde uträtta sina behov? Kanske flyttade en granne i trapphuset som skapade konstiga ljud? Kanske har barn busplingat i området? Eller så är din hund helt enkelt bara äldre och tycker det är jobbigt att vara ensam.
   
 • Har din hund svårt att komma ner i varv? Då kan Adaptil vara till hjälp. Adaptil finns som adapter, halsband och spray. Dessa ger ifrån sig feromoner som luktar som tikmamman vilket ger en lugnande effekt, jag har dock aldrig mött en husse eller matte som känner doften själva. Spraya produkten på en filt som hunden brukar ligga på (håller i 4 h) eller kör en adapter som sitter i vägguttaget (håller i 4 veckor) för att vara säker på att det ger en lugnande boost på sikt. 
 • Det finns även produkter såsom Aptus relax och MaxRelax om du har en äldre hund med separationsångest eller oroskänslor vid ensamträning, rådfråga med en hundinstruktör eller veterinär om du är osäker!
 • För extrema fall, kontakta en veterinär. Där finns det preparat som kan hjälpa mot ångets.
 
Vill du ha hjälp med ensamträning?
Maila Hundklimpen@gmail.com


Artikeln innehåller stöd från bl.a. Sarah Heat, European Veeterinärary Specialist in Behavioural Medicine Certified Vlinical Animal Behaviourist och hennes The CALM Programme.